10 IT-tips til sommerferien

Syden, denne merkelige, solrike plassen som finnes uavhengig av alt annet. Hvor folk klapper når flyet lander og solsengene forsvinner før du klarer å si «charter».

Snart er det igjen på tide å ta ferie og rette snuten mot dette forjettede landet. Men, før du drar med deg mobil, nettbrett eller PC sørover; husk å også pakke med deg litt nettvett i bagasjen. Ferier er nemlig høysesong for både nettsvindel og hackerangrep.

Under har vi samlet våre 10 beste tips til hvordan du selv kan gjøre Sydenferien (eller ferier generelt) sikrere og mer komfortabel.

IT-sikkerhet om sommeren

Bilde: Faktiske scener av Upheads på vei ut i sommerferien.

1. Fraværsmeldinger/automatiske svar

Først og fremst, ta deg en ekte ferie! Skru på fraværsmelding/automatiske svar fra e-posten og fjern gjerne e-post oppsettet fra telefonen om du klarer.

Fraværsmelding kan du aktivere med å klikke «Fil» så «Automatiske svar/Fraværende» i Outlook. Husk også å legge inn en egen versjon for personer utenfor din egen organisasjon dersom du ønsker at eksterne skal få med seg at du er borte.

I Gmail finner du fraværsmelding via tannhjulet i høyre hjørne, så «See all settings»/«Se alle innstillinger», for så å bla deg helt ned til bunnen av siden.

PS. Fraværsmeldinger trenger ikke være kjedelige! Vil du ha litt inspirasjon til hvordan en fraværsmelding kan se ut? Sjekk ut denne artikkelen.

2. To-faktor og kodelås

Aktiver alltid sikkerhetsfunksjoner som kodelås, fingeravtrykk gjenkjenning og/eller Face ID på alle dine enheter. Husk også to-faktor autentisering på alt fra e-post til Snapchat. Passord kan hackes, men med to-faktor reduserer du faren betydelig!

3. Oppdater programvare

Før du legger ut på Sydentur, oppdater programvare på PC, mobil og i nettleser. Oppdateringene fikser gjerne sikkerhetshull eller feil som kan være kritiske dersom du utsetter oppdateringen til etter ferien.

4. Flytt filer til OneDrive

Flytt alle filer av betydning til OneDrive, SharePoint eller organisasjonen din sin filserver (for eksempel (F:), (G:)). Skulle du være uheldig å miste eller bli frastjålet PC-en din, vil du likevel ha tilgang til filene dine i skyen.

5. Unngå åpne WIFI

I Syden florer trådløse nett på kafeer, hoteller og flyplasser. Kobler du deg til Internett fra utlandet anbefaler vi å ikke bruke åpne nettverk eller WIFI som er lett tilgjengelige. Del heller 4G/5G fra mobilen din til PC. Har du allerede en maskin med SIM-kort inni er det veldig enkelt å velge denne løsningen fra nettverksinnstillinger:

Hotell WIFI er stort sett OK, men dersom nettverket ikke krever passord bør du også revurdere bruken av dem.

6. Kjøp et lokalt SIM-kort

Er du en plass der det ikke er fri bruk på datatrafikk (utenfor Syden eller EU/EØS for eksempel). Kjøp gjerne et lokalt SIM-kort. Det er ofte billigere og gjør at du kan fortsette å strømme Peppa Gris eller Stranger Things som om du var i Norge.

7. Aktiver skjermfilter på PCen (HP Sure View)

Har du en HP-PC og jobber mye på farten eller fra offentlige plasser, som på en flyplass eller en cafe, anbefaler vi å aktivere «HP Sure View». Dette er en funksjon som aktiverer skjermfilter på PC-en og skjuler skjerminnholdet ditt fra nysgjerrige øyne rundt.

Alle HP EliteBook modeller har denne funksjonen og den kan lett aktiveres med å taste «f2» på tastaturet. Da vil du unngå du det man gjerne kaller for «shoulder surfing» på godt norsk.

8. Vær ekstra bevisst på phishing

Ferien er sesong for phishing, falske e-poster og andre svindelforsøk. Husk sunt nettvett og skepsis. Er du usikker, spør gjerne en gang for mye enn en gang for lite. Ikke la ord som «inkasso» og «haster» skremme deg.

Direktør-svindel er spesielt vanlig ettersom ledelsen er borte. Spør om bekreftelse fra sjefen via et annet medium dersom du mistenker hacking.

9. Pass på hva du publiserer i sosiale medier

Har du en åpen profil på sosiale medier er det lurt å være forsiktig med hva du legger ut av bilder og statusoppdateringer. Dette er informasjon som kriminelle enkelt kan utnytte.

Dersom hackerne for eksempel vet at du er i Marbella, kan de sende ut en falsk e-post, tilsynelatende fra deg, med detaljer som det hvordan om du kan overføre til en spansk konto eller det nydelige været på Playa Hermosa, som gjør det enda vanskeligere å avdekke svindel.

Les gjerne denne saken fra 2021, hvor nettopp dette skjedde.
https://www.nrk.no/rogaland/ganddal-skolekorps-ble-svindlet-for-42.000-kroner

10. Husk at hacking også kan være fysisk

Husk at hacking også kan foregå i den fysiske verden. Med flere sommervikarer og mindre mennesker på kontoret øker risikoen for «tailgating». Altså en hackemetode hvor kriminelle fysisk følger etter noen autoriserte inn i kontorbygg. Et av de vanligste tilfellene er når en ansatt høflig holder en dør åpen for besøkende. For hvem vil vel ikke være behjelpelig hvis noen kommer med armene fulle av esker?

Til slutt, en liten oppsummering som er liten nok til å ta med i bagasjen:

Med noen enkle forholdsregler kan du minimere risikoen for hacking om sommeren. Gode ​​vaner rundt passord, kunnskap om phishingangrep og internett delt fra 5G nett vil gjøre sommeren sikrere kjapt. Sørg også for å sikkerhetskopiere både arbeidsfilene og personlige filer regelmessig, spesielt før du drar på ferie eller reiser på jobb.

God sommer!