Hvordan unngå hacking i ferien

38 prosent av norske bedrifter ble forsøkt svindlet i 2022. 6 av 10 har satt i gang sikkerhetstiltak på grunn av krigen i Ukraina. Hackerne tar aldri ferie, derfor har vi samlet noen gode tips til hvordan du kan unngå angrep i sommer.

– Få snakker høyt om at de har blitt offer for hacking, men nå ser vi at problemet er blitt så vanlig at vi må gjøre et felles løft i befolkningen for å heve kompetansen på IT-sikkerhet, sier Tommy Bjørnøy, sikkerhetssjef Upheads.

IT-sikkerhet om sommeren

Bilde: Faktiske scener av Upheads på vei ut i sommerferien.

Fra nasjonale myndigheter til den minste virksomhet, blant ledere og ansatte – hele samfunnet må bli smartere når det gjelder cybersikkerhet – spesielt om sommeren. Ferier er nemlig høysesong for både nettsvindel og hackerangrep.

 Vi ser det tydelig i vårt sikkerhetssenter, og det gir perfekt mening, sier Bjørnøy. Færre folk på jobb gir lavere beredskap. Terskelen er også høyere for å spørre en kollega om e-posten du har fått faktisk er fra hen, eller om vedlegget fra sjefen er trygt å åpne.

 

Bilde av IT-sikkerhetssjef Tommy Bjørnøy.
Bilde: Sikkerhetssjef Tommy Bjørnøy

Nettopp derfor har vi egne dedikerte IT-sikkerhetseksperter som følger med på deres kunders IT-løsning hele sommeren – og resten av året for øvrig – 24/7/365. Desto lengre tid bandittene får i din løsning, desto mer skade får de gjort, derfor er tidlig oppdagelse helt essensielt, forklarer Bjørnøy.

Derfor; snart tar både folk og bedrifter ferie, men før du drar med deg mobil, nettbrett eller PC på tur – husk å pakke med deg litt nettvett i bagasjen. Her kommer våre åtte beste anbefalinger for en sikrere sommer.

1. Krypter harddisken din

Aller helst så håper vi at du tar skikkelig ferie med nedpakket hjemmekontor og beina høyt.

Men dersom du først skal ta med deg PC eller andre jobbenheter på tur, anbefaler vi å passe på at harddisken er kryptert. Det kan for eksempel gjøres med Bitlocker på Windows PC-er eller Filevault på maskiner fra Apple.

2. To-faktor og kodelås

Aktiver alltid sikkerhetsfunksjoner som kodelås, fingeravtrykk gjenkjenning og/eller Face ID på alle dine enheter. Husk også to-faktor autentisering på alt fra e-posten din til Snapchat.

Passord kan hackes, men med to-faktor reduserer du faren betydelig!

3. Oppdater programvare

Før du legger ut på Syden-tur, bør du oppdatere programvare på PC, mobil og i nettleser.

Oppdateringene fikser gjerne sikkerhetshull eller feil som kan være kritiske dersom du utsetter oppdateringen til etter ferien.

4. Unngå åpne WIFI

På ferie florerer trådløse nett på kafeer, hoteller og flyplasser. Kobler du deg til Internett fra utlandet, anbefaler vi deg å ikke bruke åpne nettverk eller WIFI som er lett tilgjengelig.

Del heller 4G/5G fra mobilen din til PC. Har du allerede en maskin med SIM-kort inni er det veldig enkelt å velge denne løsningen fra nettverksinnstillinger:

Hotell WIFI er stort sett ok, men dersom nettverket ikke krever passord, bør du også revurdere bruken av dem.

6. Flytt filer til OneDrive

Flytt alle filer av betydning til OneDrive, SharePoint eller organisasjonen din sin filserver (for eksempel (F:), (G:)).

Skulle du være uheldig å miste eller bli frastjålet PC-en din, vil du likevel ha tilgang til filene dine i skyen.

7. Aktiver skjermfilter på PCen (HP Sure View)

Har du en HP-PC og jobber mye på farten eller fra offentlige plasser, som på en flyplass eller en café, anbefaler vi å aktivere «HP Sure View». Dette er en funksjon som aktiverer skjermfilter på PC-en og skjuler skjerminnholdet ditt fra nysgjerrige øyne rundt.

Alle HP EliteBook modeller har denne funksjonen og den kan lett aktiveres med å taste «F2» på tastaturet. Da vil du unngå du det man gjerne kaller for «shoulder surfing» på godt norsk.

Har du forresten hørt om HP Sure Click? Menneskelige feil – for eksempel ansatte som klikker på noe de ikke burde klikket på fra en e-post – står for hele 80 prosent av alle vellykkede angrep.

Derfor har HP lansert en smart ny funksjon som åpner tilsendte filer eller lenker i egne virtuelle maskiner fra HP. Det betyr at dersom du åpner noe med skadelig kode, vil det ikke nå din PC, fordi det er isolert i et eget miljø hos HP.

I det øyeblikket du lukker fil eller fane, blir den virtuelle maskinen tatt ned og slettet for alltid – og med den forsvinner også den skadelige koden.

8. Vær ekstra bevisst på phishing

Ferien er sesong for phishing, falske e-poster og andre svindelforsøk. Husk sunt nettvett og skepsis. Er du usikker, spør gjerne en gang for mye, enn en gang for lite. Ikke la ord som «inkasso» og «haster» skremme deg.

Direktør-svindel er spesielt vanlig ettersom ledelsen er borte. Spør om bekreftelse fra sjefen via et annet medium dersom du mistenker hacking.

 

9. Husk at hacking også kan være fysisk

Husk at hacking også kan foregå i den fysiske verden. Med flere sommervikarer og mindre mennesker på kontoret øker risikoen for «tailgating». Altså en hackemetode hvor kriminelle fysisk følger etter noen autoriserte inn i kontorbygg. Et av de vanligste tilfellene er når en ansatt høflig holder en dør åpen for besøkende. For hvem vil vel ikke være behjelpelig hvis noen kommer med armene fulle av esker?

 

Til slutt, en liten oppsummering som er liten nok til å ta med i bagasjen:

Med noen enkle forholdsregler kan du minimere risikoen for hacking om sommeren. Gode ​​vaner rundt passord, kunnskap om phishingangrep og internett delt fra 5G nett vil gjøre sommeren sikrere kjapt. Sørg også for å sikkerhetskopiere både arbeidsfilene og personlige filer regelmessig, spesielt før du drar på ferie eller reiser på jobb.